Ghid pentru Organizarea unei Acțiuni de Ecologizare Urbană

Cine poate organiza o acțiune de curățenie urbană?

Orice grup de inițiativă, organizație non-guvernamentală, comunitate sau persoană individuală care poate mobiliza un grup de minim 20 de persoane.

Pașii de urmat înainte, în timpul și după acțiunea de curățenie:

Pasul 1: Alegerea zonei pentru acțiunea de ecologizare

Este esențial să se stabilească zona exactă în care va avea loc evenimentul, în urma unei cercetări pe teren și în funcție de numărul estimat de participanți. Există diferențe între o ecologizare de mică amploare și una care implică întregul oraș.

Recomandăm alegerea unei zone publice care necesită aprobarea primăriei locale. Siguranța participanților este primordială, așadar locurile ideale sunt parcurile și străzile cu trafic redus.

*Notă: Accesul la proprietăți private necesită acordul prealabil al proprietarului.

Pasul 2: Obținerea acordului primăriei locale

După ce zonele de ecologizat au fost selectate, este necesară trimiterea unei notificări către primăria locală pentru a obține permisiunea de a desfășura acțiunea pe domeniul public și pentru a coordona ridicarea deșeurilor cu firma de salubritate. De obicei, aprobarea este verbală, dar poate fi necesar și un document oficial, în funcție de amploarea acțiunii.

Deși nu este obligatorie declararea adunării conform legii Adunărilor Publice, este recomandat să informezi primăria locală pentru buna desfășurare a evenimentului. Detalii suplimentare despre legea Adunărilor Publice pot fi găsite aici.

Pasul 3: Promovarea acțiunii în rândul locuitorilor

Utilizează toate canalele de comunicare disponibile: afișe în locuri aglomerate, evenimente pe Facebook, clipuri de prezentare a zonelor ce urmează a fi curățate. De asemenea, poți solicita ajutor de la Let’s Do It, Romania!

Pasul 4: Asigurarea echipamentului necesar

Echipamentul trebuie să includă:

Mănuși: 1 pereche/voluntar sau 1 pereche/2 voluntari, de preferință din cauciuc. Saci: 1 sac/voluntar, preferabil biodegradabili. Trusă medicală: obligatorie. Mâncare și apă: achiziționate în funcție de buget sau aduse de voluntari. Șervețele umede/uscare și soluție dezinfectantă: pentru igienă. Clești: pentru deșeuri periculoase. Masă pliabilă: pentru documente și alimente.

Pasul 5: Măsuri și norme de siguranță

Documentație necesară:

Contract de voluntariat și fișă de voluntar: semnate de fiecare voluntar. Declarație semnată de părinți/tutori: pentru voluntarii minori. Însoțitor adult: pentru voluntarii sub 16 ani. Voluntarii nu trebuie să colecteze obiecte periculoase și să evite zonele greu accesibile. Toți participanții trebuie să se înscrie pe o listă de prezență.

Pasul 6: Colectarea deșeurilor

Există două metode de sortare:

Sortare în două categorii: reciclabil (aluminiu, plastic, sticlă întreagă, textile uscate) și nereciclabil.

Colectare nesortată: pentru o gestionare mai simplă. Deșeurile care nu trebuie colectate includ: resturi de construcții, resturi alimentare, mobilă, electrocasnice, sticlă spartă, deșeuri medicale, obiecte explozibile sau periculoase

Sacii cu deșeuri trebuie duși la un punct de colectare convenit cu firma de salubritate și, dacă sunt separați, să fie marcați corespunzător.

Pasul 7: Colaborarea cu serviciul de salubritate

Contactează partenerul de salubritate pentru colectarea deșeurilor. Indică zona exactă unde vor fi plasați sacii, prin coordonate GPS sau indicații clare, și ora ridicării acestora. Informați partenerul despre marcarea sacilor reciclabili, dacă este cazul.

Concluzie

Urmați acești pași pentru o desfășurare eficientă a acțiunii de curățenie urbană și pentru a încuraja participarea voluntarilor la inițiative viitoare. O acțiune de succes poate inspira și alte inițiative similare, contribuind la educarea ecologică și responsabilizarea comunităților pentru un mediu mai curat.